środa, 6 marca 2013

Produkty light- Czytaj Etykiety


Czy produkty light są pozbawione cennych składników?

 
Chwyt marketingowy  czy warte uwagi produkty? 

W sklepach pełno produktów,które kuszą napisami "light" "fitness" " o % tłuszczu",
skuszeni dobrą nazwą nie sprawdzamy nawet co jest w etykiecie! Z reguły tam gdzie jest mniej tłuszczu,jest więcej węglowodanów.Co z tego wynika?

"  Spożywanie produktów bogatych w węglowodany powoduje uczucie łaknienia. Je się wtedy więcej i efekt jest odwrotny – tłumaczy prof. Monia Wszołek z Uniwersytetu Rolniczego.
W rozmowie z "Faktem" ekspert twierdzi, że takiej diety nie można stosować przez cały czas, bo można nie tylko nie schudnąć, ale wręcz przytyć. Produkty typu „light” powinny być tylko zamiennikiem w naszej diecie, ale nie stanowić jej głównego składnika."

Na czym polegają różnice między „lekką” a „normalną” żywnością?


Serek wiejski
93 kcal na 100g. Ma 5 % tłuszczu i 2, 0 g węglowodanów na 100g
Serek lekki
81 kcal na 100g. Ma 3% tłuszczu i 2, 4 węglowodanów na 100 g
Różnica zaledwie 12 kalorii

Majonez kielecki
630 kcal w 100 ml produktu
Ma tylko 2,3 g węglowodanów na 100 ml i białka 1,7 na 100 ml

Majonez lekki Hellmann's
280 kcal na 100 ml, 9 g węglowodanów i 0,6 białka na 100 ml

Płatki Corn Flakes
373 kcal na 100 g, w tym 83 g węglowodanów i 1,3 g tłuszczu

Płatki Fitness
372 kcal w 100 g, 1 tym 78,4 g węglowodanów i 1,4 tłuszczu

Jak się okazuje  "Nadmierne odtłuszczanie produktów ma wpływ na zmniejszeniu lub całkowite ograniczenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A, D, E i K."

 Myślę ,że wystarczy jedynie zredukować swoją dietę.Produkty pełnotłuste zastąpić produktami o mniejszej zawartości tłuszczu,lecz niekoniecznie produktami light.
                   Np. kupujemy i spożywamy mleko 1,5% tłuszczu zamiast 3,2% ,zamieniamy ser tłusty na chudy.
Jogurty naturalne -niskokaloryczne, ok 60 kcal w 100g.Średnio zawierają 2%tłuszczu.

" Jeśli producent usunie tłuszcz z jogurtu przeważnie trzeba go czymś zastąpić by zachować dobry smak lub konsystencję. W przypadku np. serka wiejskiego 97 kcal/100g i serka wiejskiego w wersji lekkiej 81 kcal/100g zaoszczędzamy jedynie 2g tłuszczu i 16 kcal co w przypadku dziennej diety około 2000kcal nie stanowi najmniejszej różnicy a tłuszcz w produkcie został zastąpiony substancją zagęszczającą."


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz